Dr. Cemile Karabaş
Bir hayalin varsa çok ama çok istemelisin… Hem söylemlerinle, hem de eylemlerinle! Bu takdirde tüm evren senin hayallerini gerçekleştirmeyi amaç edinir. Dermatolojiyi aktif acil mesaisiyle kazanmak mı? Dr. Cemile Karabaş’ın öyküsü sıradışı gerçekten…
▶ Merhaba Cemile Hanım, Mecburi hizmetinize devam ederken ulaştığınız üstün başarıdan ötürü öncelikle sizi kutluyoruz. Eylül 2016 TUS puanlarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
▶ Teşekkür ederim.
Temel: 65.59
Klinik: 65.62
▶ Kendinizden bahsedebilir misiniz?
▶ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015 mezunuyum. Halen DHY kurası ile atandığım ilçe hastanesi acil servisinde çalışmaktayım. TUS sürecim 5. sınıfta dershaneye gitmekle başladı. İlk 1 ay kadar bir hevesle o hafta anlatılan dersleri tekrar edip soru çözsem de sonrasında süreçten uzaklaştım. Haftalık anlatılan dersin dörtte birini bile tekrar edemiyordum. Hatta offline dan tamamlarım diyerek gitmeyip fazlaca biriken derslerim oldu. Sadece 1 tekrar yaparak 6. Sınıf da bitti. Üç aylık tatilde sıkı çalışarak TUS Eylül 2015’ten klinik 61,1 puan aldım. Aslında sınav sonrası netlerime bakmamak gibi bir hata yaparak sınavda ne yaptığımı bilmeden açılan dava sonucunu bekledim ve çok vakit kaybetmiştim. Hedefim dermatoloji olduğu için TUS çalışmaya devam etme kararı aldım. Bir yandan nöbetler, bir yandan da 3 aydır ders çalışmaya ara vermenin sonucu pek verimli olmayan bir süreçle TUS Nisan 2016’ya girdim. Klinik 57,5 puan almıştım ve büyük bir hayal kırıklığı yaşadım.
▶ TUS OFFICE ve Tus Takip Sistemi’ni tercih etme nedenlerinizi ve hazırlık sürecinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
TUS Nisan 2016 dan aldığım puan hedefimden çok uzaktı ve ben dermatoloji için pes etmek istemiyordum. Kendi başıma da disiplinli bir çalışma sürecini uzun süre sürdüremiyordum. Daha önce TUS OFFICE sayfasını görmüştüm ve güzel sonuçlar elde eden arkadaşların röportajlarını okumuştum. Nisanda da hedefime ulaşamazsam B planı olarak TUS OFFICE’e ulaşmak aklımdaydı. O ana kadarki tekrarlarım ve çalışma tekniğim değerlendirilerek bana özel 5 aylık bir program hazırlandı. Gün sonunda çalışmalarımı danışmanıma bildiriyordum ve danışmanım da çalışmalarımı değerlendirerek hergün beni motive eden geri dönüşler yapıyordu. Programıma göre çalıştıkça anladım ki önceden çok yanlış bir çalışma tekniğim varmış. Tamamen konuları yetiştirememe kaygısıyla yüzeysel okumalarım, soru ve deneme çözmeden ilerlemem benim için kazanç değil çok büyük bir kayıpmış. Çok tekrar yapmak için anlamsız hızlı okumalar yerine sağlam temeller atarak ilerlemek TUS OFFICE’in bana kazandırdığı en önemli şeydi. Netlerim yükseldikçe, çalıştığım dersi gerçekten öğrendiğimi gördükçe TUS OFFICE’e güvenim daha da artıyordu. Her haftasonu yapılan görüşmelerde danışmanım motivasyonumu arttırıyordu ve haftaya daha enerjik, gayretle başlamamı sağlıyordu. Elbette motivasyonumun düştüğü, bıktığım anlar oluyordu. Önceden böyle anlarda günlerce çalışmadığım olurdu ama günlük takip sistemi sayesinde bıksam da, nöbette de olsam, nöbet çıkışı da olsam bahane üretmemeye çalışarak her boş fırsatı değerlendirmeyi öğrendim. Böylece en kötü anlarda bile süreçten uzaklaşmamış oldum. Benim izin ya da rapor alma durumum da olmadı ve son haftaya kadar nöbet tuttum. TUS Eylül 2016’ya girdim ve sınav sonrası cevaplarıma bakarak 67 puan hesapladım. Herhangi bir dermatolojiye yerleşirim belki diyerek yine bir dava süreci bekledim. Sonuçlar açıklandığında 65,6 puan geldi ve ben yine dermatolojiye yerleşemeyecektim. Dava yüzünden yine çok vakit kaybetmiştim. Danışmanım “Bir ömür boyu yapılacak bir iş için insan hayallerinin peşinden koşmalı” dedi. Ben de açıkta kalmayı göze alarak sadece dermatoloji yazdım ve evet açıkta kaldım J Yoluma devam ettim ve TUS Nisan 2017’ye de girdim. Ama sonuçlar bile açıklanmadan bir fırsat elimize geçti ve TUS Eylül 2016’ya göre yeniden yerleştirme yapıldı. Sonunda dermatolojiye yerleştim J
▶ TUS’a hazırlanan meslektaşlarımıza önerileriniz nelerdir? Başarınızın anahtar noktalarını nasıl tarif ederseniz?
Yapabiliyorlarsa öğrenciyken ders çalışmanın ucunu sıkı tutmalarını tavsiye ederim. Mezun olduktan sonra kazanma süreci uzarsa; TUS, hayatımızı düzene sokma konusunda da önümüzde engel olabiliyor. Kitabın başına sayfa çevirmek, çok tekrar yapmak için değil; gerçekten öğrenmek için oturmalılar. Ben de dahil olmak üzere birçok arkadaşın bu hatayı yaptığını biliyorum. En önemlisi de mutlu olacaklarına inandıkları bir branş varsa pes etmeden gidebildikleri kadar yola devam etmeleridir.
▶ Hayallerinizin branşı olan dermatolojiye yerleştiniz. Hislerinizi paylaşabilir misiniz?
Dermatolojiyi kazanmak adına uzun ve zorlu bir süreç geçirdim. Bunun sonucunda kazanmış olmanın verdiği rahatlık ve mutluluk elbette çok güzel J Birşeyi çok istersen ve gerçekten uğraşırsan sonunda istediğin şeyi elde edebileceğine inananlardanım. Ve bir kez daha buna şahit oldum.
▶ Başarınızdan ötürü sizi tekrar tebrik ediyor, sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ediyoruz.