▶ Merhaba Fatih Bey,
Aktif mesaiyle 18 puanlık bir artış sağladınız. Bu arada aktif mesai diyerek geçmeyelim, ayda 11 gün 8-16 veya 24 saatlik nöbetlerle bu değişimi başardınız. Sıra dışı başarınızdan ötürü sizi tebrik ediyoruz.
Şubat 2018 TUS- Ağustos 2018 TUS puanlarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Merhaba, teşekkür ederim 🙂
Şubat 2018 Temel: 39.8 Klinik: 39.5
Ağustos 2018 Temel: 56 Klinik: 57.6
▶ Hangi Tıp Fakültesi mezunusunuz? Ayrıca geçmiş TUS deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?
Kocaeli Üni 2017 mezunuyum. Çok parlak bir öğrencilik dönemi geçirmedim, ancak sınavları geçecek kadar notlar alır, az çalışırdım. 5. ve 6. sınıfta TUS dershanesine gittim, ama dersleri düzenli takip etmedim ve notları tekrar etmedim. 6 sınıfta bir ara 2 ay düzenli çalıştım sınava 8 ay kala onu da bıraktım 🙂 Ağustos 2017 sınavından 45 puan aldım, beklentimin üstündeydi. Sonra atamalarımız oldu, yoğun bir acil servise atandım. İşe adaptasyon süreci nöbetler vs derken Şubat 2018 sınavına hiç çalışamadım. Sonuçlar iki bölümde de 39 puan civarıydı.
▶ Neden TUS OFFICE ve TUS Takip Sistemi ile hazırlandınız? Hazırlık süreçlerinizi anlatabilir misiniz?
Şubat 2018 sınavının sonuçları benim için tam anlamıyla hezimet olmuştu. Bir yandan özel hayatımla ilgili planlarımın sürekli TUS’tan dolayı ertelenmesi, bir yandan acil serviste çalışmanın bana çok zor gelmesi ve bir an önce acilden ‘kurtulmalıyım’ düşüncesi motivasyonumu sağlayan temel etkenler oldu. Bu işin altından kendi başıma ve kendi irademle kalkamayacağımı ve profesyonel bir destek almam gerektiğini düşünüyordum. Bir arkadaşım TUS OFFICE’ i önerdi. Hocamızla randevulaşarak görüştük, koçluk sistemi aklıma yattı ve TUS OFFICE ile çalışmaya karar verdim. Hocamız bana boş günlerimde 8 saat, nöbet ertesi 4 saat, akşam nöbeti öncesi 8 saat çalışma hedefi koydu. Boş gün çalışma hedefimiz sınav yaklaştıkça 9 10 12 saat şeklinde arttı. Aktif nöbetlerle çalıştığım için ve nöbetlerimin düzeni çok değişken olduğu için programa uyum sağlamam başlarda zor oldu fakat kesinlikle taviz vermedim. Sınava 5 ay var ve önümüzde alınacak epey yol vardı. Zorlandığımda beni kamçılayan en büyük etken motivasyonlarım oldu. Bence bu yola çıkarken cebimize koymamız gereken ilk şey güçlü bir motivasyon kaynağı ve güçlü bir irade. Akşam çalışmayı bitirdikten sonra çalışma süremi ve o gün çalıştığım şeyleri ve o güne ait öğrenme deneyimimin bana hissettirdiklerini hocamızla paylaşıyordum. Hocamızın gerçekçi geri dönüşleri motivasyonumu artırıyordu. Haftalık 1 saatlik telefon görüşmelerimizde ise o haftanın muhasebesini yapıyorduk ve önemli konulara karşı hocamızın yardımıyla yeni ve orijinal bakış açıları kazanıyordum; bence bir konu için orijinal ve sade bir bakış açısına sahip olmak genele hakim olmak çok önemli, bunu da birlikte kazanıyorduk. Gözümde büyüttüğüm birçok konu bu şekilde benim için edilgenleşti.
Hemen hemen her hafta önemli konulara karşı yeni bakış açıları kazanıyordum. Fikrimce bilgi olarak TUS’u kazandıran en önemli şey genele iyi hakim olmak, en öne çıkan yerleri hatasız cebimize koymak.
Zorlandığım çok zaman oldu fakat peşini bırakmayı hiç düşünmedim.
▶ Ayrıca o meşhur soruyu yöneltmek istiyoruz: “Dönem içinde kaç tekrarınız oldu? Hangi kaynakları kullandınız?” Ayrıca öğrenme etkinliği mi, tekrar skoru mu sizce daha önemli?
Biz kaynak olarak biraz farklı bir yöntem benimsedik. Benim hem temelde hem klinikte çok çok fazla konu eksiğim vardı, hatta sıfırdan başladım desem yeridir. Bu yüzden hocamız kısa zamanda ve bu birikimle konu kitabı ders notu vs okumayla işi yürütemeyeceğimiz kanaatindeydi. Bense tamamen hocamızın yapacağı programa teslim olmuştum 🙂 Biz Tusdata’ nın bastığı geçmiş TUS’ ların açıklamalı çözümleriyle çalıştık. Bunun yanında açıklamalı güncel Tusdata denemelerini çalıştık. Bir de sadece farmakolojiden küçük bir ders notu çalıştım. Bunun dışında hiçbir ders notu konu kitabı vs den kaynak olarak yararlanmadım. Önümde iş olarak sadece geçmiş 15 TUS’ un açıklamaları ve 8 adet açıklamalı Tusdata deneme çözümleri vardı. Küçük bir iş gibi geliyordu, önümüzde 5 ay vardı:) Planımız bu kaynakları 3 kez sindirerek tekrar etmekti. Bu fikre kendimi ikna etmekte zorlandığım zamanlar oldu, başka kaynak da mı kullansam dediğim zamanlar da çok oldu. Ama dediğim gibi tamamen teslim olmuştum :). Zaten 3 tekrarı da tamamlayamadım, 2 tekrar yaptım. Çalışırken en önemli iki ilkemizden biri asla önümüzdeki soruyu anlamadan, içselleştirmeden diğer soruya geçmemekti. Önemli diğer ilkemiz de günlük süre hedefimizin gerisinde kalmamaktı. Hocamızın bana sürekli söylediği bir söz vardı; ‘Senin sınavın önündeki soru ve açıklamasından ibaret Fatih’ 🙂
Buradan da anlaşıldığı gibi öğrenme etkinliği kesinlikle daha önemli. Tekrar anksiyetesine kapıldığımızda hızlı tekrar ettiğimiz basit şeyler bile oturmamış oluyor ve ileride karşılaştığımız bir soruda bizi zorlayarak şaşırtıyor 🙂
▶ Başarınızın en önemli unsurlarını özetleyebilir misiniz?
Güçlü bir motivasyon
Sağlam bir irade
Doğru çalışma tekniği ve etkin öğrenme
▶ Hangi branşı tercih ettiniz?
Adli tıp, anestezi, dahiliye ve aile hekimliğinden oluşan karışık bir liste yaptım.
▶ Başarınızdan ötürü tekrar sizi kutluyor, sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ediyoruz.
Teşekkür ederim.