▶ Merhaba Melis Hanım,
Sizi çok çok tebrik ederiz, sıradışı bir değişim ortaya çıkardınız.
Geçmiş TUS puanlarınızı ve Mart 2023 puanınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Merhaba, her şeyden önce çok teşekkür ederim
Son girdiğim TUS olan Eylül 2021’de klinik puanım 45’ti. Mart 2023’te klinik puanım 63’e yükseldi.
Aradaki süreçte TUS çalışmayı bırakıp, bir ilaç firmasında medikal müdür olarak çalışmaktaydım. Aralık ayında istifa ederek 3,5 ay kadar bir süre boyunca TUS’a tekrar çalışmaya başladım.
▶ Hangi Tıp Fakültesi mezunusunuz? Öğrencilik yıllarınızda ders çalışma deneyimleriniz nasıldı?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 2021 mezunuyum. Fakülte boyunca sınavlara her zaman 2 hafta süre kalınca çalışmaya başlardım. Sınav dönemleri haricinde düzenli ders çalıştığımı söylemek pek mümkün değildi.
▶ İnternlük dönemi ve mezuniyet sonrası TUS hazırlık süreçlerinizi anlatabilir misiniz?
4. sınıfta dershaneye kaydolmuştum, fakat sınava kadar kitapların yarısını bile dolduracak kadar katılım göstermemiştim. Ancak fakülte sınavlarını geçmek üzerine ders çalışabiliyordum.
İntörnlüğe başladığımda henüz hala hangi branşı seçeceğime karar verememiştim. Bir hedefi oturtamayınca ve aslında nasıl doğru çalışabileceğimi bilememe, buna bağlı olarak da
TUS’un gözümü tamamen korkutmuş olması sonucunda süreçten gittikçe uzaklaşıyordum. Mezuniyet sonrası hemen ilaç firmasında işe başladım ve Eylül 2021 TUS’a girene kadar sadece 2-3 dersi okuyabildim. Firmada çalıştığım 1,5 sene boyunca ise sadece Pathoma’yı bir kere okumuştum ve işim gereği literatür takibi yapmaktaydım. Mart 2023’e kadar TUS ile sürecim kesilmişti.
▶ Neden TUS OFFICE ve TUS Takip Sistemi ile hazırlandınız? Güncel sürecinizde TUS Takip Sistemi deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?
“Nasıl yapabilirim ki, hem de 1,5 sene ders çalışmaya ara verdikten sonra?” sorusunu kendime sorduğumda aslında cevabımın TUS OFFICE’te olduğunu anlamam çok uzun sürmedi. Çünkü geçmiş deneyimime baktığımda, tek başıma elde ettiğim sonuç somut şekilde karşımdaydı. Burada belirgin eksikliklerimi görsem dahi nasıl telafi edebileceğimi bilmiyordum. Çünkü bu konuda hiç tecrübem yoktu. Önümde kritik 3,5 ayım vardı ve asla riske atamazdım.
Bu sebeple çok araştırma yaptım. TUS OFFICE’te hocamız ile yaptığımız daha ilk görüşmede geleceğime bakış açım değişmişti. Çünkü hocamız, imkansız görünenin aslında imkansız olmadığını bizzat kendisi defalarca kanıtlamış ve şimdi bizlerin de sürecine kendi deneyimleriyle öncülük ediyor.
Günlük kronometre takibini hocamız kişi özelinde yapıyor, bu çok önemli çünkü arkadaşlarımın ortak gruplara toplu kronometreler attıklarını duymuştum. Bireysel takip sistemi ile hem sorumluluk hissi daha çok artmış oluyor, hem de hocamız tüm aşamalarımıza birebir günlük feedback vermiş oluyor.
Günlük takibe ek olarak haftalık görüşmelerimizdeki deneyimlerimden en en en önemlisi benim için, hocamızın her hafta hangi ders olursa olsun parmağını koymuş gibi eksik kalabilecek/atlamış olabileceğim/bir farkındalık daha oluşturulması gereken kör noktalarımı bularak, yeni bir bakış açısı kazandırması ve böylece farkındalığımı arttırarak başarıyı bir üst seviyeye daha çıkarabilmemiz oldu.
▶ Nasıl bir çalışma yöntemi izlediniz? Hangi kaynaklar ve kaç tekrar diye sorsak?
Hocamız ile yaptığımız ilk görüşmede bana özel bir çalışma programı ve kaynak seçiminde destek vermişti, bir gün içinde bunları tamamlayarak hemen ertesi günü çalışma sürecimize başlamıştık. TTS, Pretus ve çıkmış sorular üzerinden önce temel bilimlerden patoloji, farmakoloji, mikrobiyoloji ve sonra klinik dersleri çalıştık. Zaten 3,5 aylık kısıtlı bir zamanım vardı ve bu arada İstanbul’da ikamet etmeme rağmen depremin psikolojik etkisiyle (çevreden gelen haberler vb.) bir haftayı daha çalışamadan kaybetmiştim.
Dolayısıyla zamansal olarak çalışılabilmesi artık mümkün olmayan 3 temel dersi henüz hiç çalışmamış olarak sınava girmeme rağmen çok güzel bir başarı elde ettik. Sadece son iki hafta pato mikro farmaya bir kere tekrar attım. Son gün ise hocamızın hazırladığı o SON VURUŞ NOTU… Başlı başına bir soru hazinesi
“DİFFÜZYON VİDEOLARI SADECE TUS İÇİN DEĞİL MESLEKİ HAYATIM BOYUNCA DA BANA REHBER OLACAK”
▶ Ayrıca süreciniz boyunca videolarını izlediğiniz DİFFÜZYON platformumuzla ilgili düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
DİFFÜZYON platformu hocamızın emek vererek kendisinin hazırladığı bir video serisi. Keyifle anlatmasının yanında o kadar anlaşılır, mantığa oturan bir anlatımı var ki TUS için eğitim vermesinin yanında, tüm mesleki hayatım boyunca videolardan kazandıklarımın bana katkısı olacağına inanıyorum.
Her yerde değer ve fark yaratacağınıza şüphe yok…
▶ En önemli soruyu geldi sıra Hangi bölümü kazandınız?
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Dahiliye’yi kazandım. Bu süreçte kendimi ve isteklerimi daha net anlamaya çalışarak, ayrıca 1,5 yıl mesleğe verdiğim aradan sonra en çok neyi özlediğimi fark ederek istediğim yere ve branşa yerleştim.
Geleceğimin yolunu çizmemdeki kocaman katkısı için TUS OFFICE’e ve değerli hocama çok teşekkür ederim.
▶ Başarınızdan ötürü sizi gönülden kutluyor, sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ediyoruz.