Dr. Bengü Türemenoğulları
Hayallerinin peşini hiç bırakmadı ki… Sonuna kadar arkasındaydı. Dimdik ve en kararlı… Dr. Bengü Türemenoğulları’na FTR’ye giden yolu sizin için sorduk.
▶ Merhaba Bengü Hanım, Her 1000 hekimden ancak 19’unun ulaşabildiği başarı düzeyindesiniz. Sıra dışı başarınızdan ötürü sizi tebrik ediyoruz. Şubat 2018 TUS puanlarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
► Çok teşekkür ederim. Temel puanım:69,1 sıra:215. Klinik puanım:68,7 sıra:259
Ağustos 2017 Temel puanım 62,1. Klinik puanım:60,5
▶ Hangi Tıp Fakültesi mezunusunuz? Ayrıca geçmiş TUS deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?
► Afyon Kocatepe Üniversitesi mezunuyum. Klasik eğitim mezunuyum, sanırım bunun getirdiği pek alışık olunmayan farklı bir çalışma tarzım var. Okul başarım oldukça iyi olmasına rağmen çalışma tarzımı TUS’ a adapte edemedim. Birkaç ders çalışıp hep bıraktım, sürdürülebilir olmuyordu çünkü. TUS’tan asla kopmadım ama gerekli yatırımı da yapamadım. Aldığım puanlar beni tatmin etmiyordu. Tercih yapıp sonrasında istifa süreciyle de uğraşmak istemedim. Ya hep ya hiç yasası hakimdi bende. Bu yüzden hedefime ulaşıncaya kadar asla vazgeçmedim ve asla umudumu yitirmedim.
▶ Neden TUS OFFICE ve TUS Takip Sistemi ile hazırlandınız? Hazırlık süreçlerinizi anlatabilir misiniz?
► Süreci kendi başınıza yönetmek kolaymış gibi görünüyor ancak çok fazla faktör içeriyor. Program yapmak, duruma göre programı esnetebilmek, motivasyonu artırabilmek için böyle bir desteğe ihtiyaç duydum. İnsan bekliyor ki mükemmel zaman gelsin, hayatında hiçbir sorun olmasın ve ders çalışabilsin. Bu asla olmuyor. TUS OFFICE kütüphanenin sürecimi dönüştürebilmek için gerekli temel faktör olduğuna beni ikna etti. Süreçte resmen kütüphanede yaşadım. Durumu kabullenmek, kendinizi tamamen bu işe adamak gerekiyor. Tabi ki aksilikler çıkıyor, hayatın getirdikleri var. Ancak buna rağmen devam edebilmek önemli. Başta insana çok zor geliyor fakat kısa süre içerisinde her gün aynı otobüse binmek, aynı yollardan geçmek, aynı masaya oturmak o kadar rutine biniyor ki sanki bunlar evin içerisinde yaptığınız şeyler haline geliyorlar. Sabah 7’de otobüse binebileceğimi hayal bile edemezdim. Kendinizi motive ettiğinizde asla yapamayacağım dediğiniz şeyin baş rolünde siz oluyorsunuz.
İnsanlar TUS body bulayım birlikte çalışırım gibi düşünüyor. Ben kütüphanede tek başımaydım. TUS OFFICE, TUS body anlamında inanılmaz destek oldu bana. Her gün kütüphanede olup olmadığımın ve güne ait durumumun sorulması, sürece yönelik psikolojik destek, görüşmelerde TUS’a yönelik bilgi paylaşımı asla yalnız hissettirmedi. Kafama takılan anlayamadığım yerleri dahi paylaştım. Son TUS’taki üstekinumab sorusu görüşmelerde söylenmişti. Sınavda gördüğümde gülümsemeden edemedim. Özellikle son dönemde paylaşılan SON VURUŞ NOTU farmakoloji açısından çok faydalı oldu. Hafta sonuna doğru genel olarak yetiştiremiyorum, yapamıyorum diye kötü düşünceler beni sarmaya başlıyordu. Her Pazar görüşmelerde dopingi alıp daha iyi bir hafta için var gücümle çalışmaya devam ediyordum. “Her zaman bir yolu vardır.” felsefesi insanı o stresli halinden alıp olması gereken kaygı düzeyine getiriyor. Gün içerisindeki olumsuz feed-backlerime de TUS OFFICE’den hep motive edici yanıtlar aldım. Bu durum, gün içerisinde çalışma performansımdaki dalgalanmaları azalttı.
Uykusuz asla ders çalışabileceğime inanmazdım. 1-2 saat uykuyla bile 10 saat yapabildiğimi gördüm. İnsan maruz kalınca mutlaka kendine bir şeyler katıyor, maruziyet motivasyonu yükseltiyor. Strese bağlı uyku sorununun önüne geçiyor. Kütüphane bu konuda benim işimi çok kolaylaştırdı. İnstagramda üniversite sınavına yönelik hesapların paylaşımları, Youtube’da motive edici videolar izlemek de epey faydalı oldu. Her şeyin geçici olduğunu kendimize hatırlatmak gerek. İnsana hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor.
▶ Ayrıca o meşhur soruyu yöneltmek istiyoruz: “Dönem içinde kaç tekrarınız oldu? Hangi kaynakları kullandınız?” Ayrıca öğrenme etkinliği mi, tekrar skoru mu sizce daha önemli?
► Bu dönem boyunca 2 kez temel,1 kez klinik tekrarı yaptım. Pek çok kişi için bu skor çok düşük. Ancak benim çalışma tarzımdaki birine göre ki okulda da bu şekilde çalışıyordum gayet normal. Bir kez çalışmak, çalışırken her şeyi anlatabilecek düzeyde öğrenmek, o an defalarca tekrar etmek… Sürdürülebilirliği zor olan bir çalışma biçimi ancak sonuç almakta oldukça etkili. Üzerinden zaman geçse bile epey şey aklımda kalmış oluyor. Çünkü bir çalışmada her şeyi anlamlandırarak geçiyordum. Asla oku geç yapmadım. Çok tekrar yapmanın bu yüzden çok önemi olduğunu düşünmüyorum. O bilgi benim olmuyorsa hiç çalışmamış olmaya denkti. Bana yapılan programa hiç uyamadım. Normalde 5 gün biçiliyorsa ben yavaş ve benimseyerek çalıştığımdan bu süre uzamak zorunda kaldı. Her dersi önce dershane fasikülümden konu konu çalışıp ardından TTS çözdüm. Çalışma sırasında en çok karıştırdığım ve ilk kez karşılaştığım konularla ilgili ufak notlar aldım. Ders bittikten sonra o derse ait 20 dershane denemesi çözdüm. Dershane denemeleri etkinlik değerlendirme açısından epey motive edici oldu. Sonuçta emek veriyorsun ve karşılığının alınabildiğini görmek ‘Evet, yapabiliyorum!’ özgüvenini geliştiriyor. Dershaneye epey önce gitmiştim. Bu yüzden kaynaklarım da eskiydi. Ancak bu çok sorun olmadı. Dershane denemeleri ve TTS yeni bilgileri almam konusunda çok yardımcı oldu. Ayrıca yan dal sorularını çözmedim.
Kaynaklarım: Dahiliye, g.cerrahi, pediatri, k.stajlar tusdata fasikülleri. Kadın doğum spot bilgiler. Anatomi Tusdata şekil kitapçığı. Farmakoloji, fizyoloji, patoloji Tusdata kamp notu. Biyokimya ve mikrobiyoloji spot bilgiler. Güncel TTS. Dershane denemeleri. Vaka kampı soruları.
Başlangıçta günlük 9 saat hedefiyle çalışıyordum. Mutlaka kronometre kullandım, motivasyon için çok etkili. Son dönemde kütüphanede ortalama 10,5 saat çalışıyordum. Bunun yaklaşık 2 saatini vaka kampı sorularına ayırdım. Akşam eve gittiğimde 2 saat civarında özellikle klinik için yazmış olduğum ufak notları gözden geçirdim.
▶ Başarınızın en önemli unsurlarını özetleyebilir misiniz?
► Kütüphane ortamı olmazsa olmaz. Her türlü dış etkenden uzaksınız. Evdeki rahatlık söz konusu değil. Sadece kendinizi ders çalışmaya bırakıyorsunuz. Bir diğeri ise öğrenmeden geçmeme yaklaşımı… Başka bir derste benzer konuya gelince o kısmı çok hızlı geçmenizi sağlıyor. Bir de peşini asla bırakmamak. Başınıza ne gelirse gelsin ertesi gün sabah kalkıp sanki hiçbir şey olmamış gibi kütüphanenin yolunu tutmak.
▶ Hangi branşı tercih etmeyi düşünüyorsunuz?
► Hedefim fizik tedavi ve rehabilitasyondu. Tercihlerim de o yönde olacak.
▶ Başarınızdan ötürü tekrar sizi kutluyor, sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ediyoruz.