Skip to main content
Bir dönemde 10.000 lik sıçrayış…20 puanlık masif artış… Bu değişim tam manasıyla sıradışı!!! Sözü Dr. Özgür Selek’e bırakıyoruz.

▶ Merhaba Özgür Bey, Bir dönemde 20 puanlık bir artış sağladınız. Bu sıra dışı başarınızdan ötürü sizi tebrik ediyoruz. Şubat 2019- Ağustos 2018 TUS puanlarınızı ve sıralamalarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

▶ Merhaba, teşekkür ederim.

Ağustos 2018‘de temel puanım: 41.16 sıralamam: 11804klinik puanım: 41.62 sıralamam 11618.

Şubat 2019‘da temel puanım: 62.96  sıralamam 1631klinik puanım: 62.65 sıralamam 1686  şeklinde.

 

▶ Hangi Tıp Fakültesi mezunusunuz? Ayrıca geçmiş TUS deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum.

Genel anlamda çok ders çalıştığım bir öğrenciliğim olmadı. Komiteleri, stajları geçecek kadar not aldım hep. Tatmin edici notlarım olmamasına rağmen. Uzman olmayı ilk sınıflardan beri çok istiyordum.

Dersaneye gitmeyi düşündüm fakat arkadaşlarımla konuştuğumda pek çoğunun dersanelerden  memnun kalmadığını öğrendim. Haftasonlarımı da bu şekilde harcamak istemediğim için kendim çalışarak tusu kazanabileceğime kanaat getirdim.

İlk defa beşinci sınıfın başında bir çalışma gayretim oldu fakat birkaç kitap okuduktan sonra devam etmedim. Altıncı sınıf başına kadar da çalışmadım. Altıncı sınıfta tekrar başladım. Tabi bu sefer de intörnlük yoğundu. Yavaş da olsa ders kitaplarını okudum, tüm dersleri tekrar ettim. İntörnlüğümün son 3 ayı rahat stajlardı ve atanana kadar da 3 ay cıvarı boşluğum vardı. Bu altı ayda çalışıp tüm dersleri en az 3 tekrar ederek Şubat 2018 sınavına  girdim. Toplam her dersi dört kez okumuştum. İyi çalıştığımı ve en az 55 alacağımı zannederken 50 bile alamamıştım. Bu durum beni hayal kırıklığına uğrattı. Tusun bana göre olmadığını düşündüm.  Bir çok arkadaşımda benzer nedenlerden istemedikleri bölümlere razı oldular. Tercihlerin son günü rastgele bir bölüm yazıp son onay kısmında kendime;  ”pes etmek yok daha bitmedi ” deyip bilgisayarı kapattığımı hatırlıyorum. Ağustos 2018’e kadar da acil nöbetleriyle birlikte az da olsa süreçten kopmamak adına çalıştım. Ciddi hazırlanacağım sınav şubat ’19 du. Bunu önceden planlamıştım.

▶ Neden TUS OFFICE ve TUS Takip Sistemi ile hazırlandınız? Hazırlık süreçlerinizi anlatabilir misiniz?

▶Tusa hazırlık sürecinde ne yazık ki çevremde çalışkan bir arkadaş grubu yoktu. Nasıl çalışacağımı, hangi kaynakları kullanacağımı, ne kadar soru/deneme çözeceğimi bilmiyordum. Daha önemlisi yalnız olduğunuzda kendinizi disipline etmek çok zorlaşıyor, iki gün iyi çalışsanız bu iş olacak tesellisiyle 3 gün çalışmayabiliyorsunuz 🙂 Ayrıca tüm derslerle ilgili temelde bilgi sahibiydim, bildiğim dersi tekrar dinlemenin faydasız olacağını düşünerek dersane seçeneğini de elemiştim . Tüm bunların yarattığı dezavantajı çözmek için bir tus koçu ile çalışma fikri önceden kafamda vardı. Tus Office’in özellikle gayretli öğrencilerle çok başarılı sonuçlar elde ettiğini duymuştum. Daha önce Tus Office’e giden  bir arkadaşımla görüştüm, onun da  tavsiyesiyle size ulaştım.

TUS danışmanımla durumumu enine boyuna konuştuk. Özellikle; konu mu çalışayım soru mu çözeyim, ne zaman ne kadar soru çözmeliyim, denemeye gireyim mi gibi problemler çözülüp zihnimde  berrak bir yol haritası belirdiğinde başarabileceğime gerçek anlamda inandım.  Bu noktada eski çalışma tekniklerimin ne kadar hatalı olduğunu  da farkettim. Başarının anahtarı çok ve hızlı okumak değil okuduğunu iyi özümsemek, bilgiyi kullanılabilir hale getirmekmiş. Ayrıca farklı tarz bilgilerin öğrenme stratejileri de farklıymış. Ezber bir bilgiyi öğrenirken izlediğim yolla yorum  gerektiren bilgiyi öğrenme yolu aynı olmamalıymış. Bunu yaşayarak gördüm.

Her gün ne kadar çalıştığımı, bir derste somut olarak nasıl ilerleme kaydettiğimi hesap verecek olmam disiplinli çalışmamı da kolaylaştırdı.  Bir de süreç esnasında ister istemez duygu değişimleri yaşıyorsunuz. Karamsarlığa kapıldığınız ya da tam tersi kendinizi avuttuğunuz durumlar oluyor. Her hafta konuşmak ve ne yaptığınızı hatırlamak duygusal stabilite açısından da büyük fayda sağlıyor.

▶ Nasıl bir çalışma yöntemi izlediniz? Hangi kaynaklar ve kaç tekrar diye sorsak?

▶Daha önce her dersi en az dört kez tekrarlamıştım. Buna rağmen istediğim başarıya ulaşamadım. Hocamla konuştuk. Konuyu tam anlayarak ve bilgiyi kullanılır hale getirerek bir kere yapacağım tekrarın çok daha etkili olacağını söylediğinde inanmamıştım,haklıymış oysa 🙂

Birkaç ders için konu kitapları kullandık. Bunun dışında çoğu dersi tüm tus sorularıyla tekrar ettik. Başta bu fikir de bana korkutucu görünmüştü. Bunu da iyi ki öyle yapmışız. Konu çalışırken aynı zamanda nasıl soru sorulduğunu görmek farkındalık avantajı sağlıyor size. Ayrıca konu içeriği olarak da konu kitabı okumaktan eksik bir yanı yok.  Konu bazında tabii ki bol bol deneme sorusu çözdüm ve yapamadığım soruların çözümlerini tekrar ettim.

Toplam 1.5  tekrar attım. Bazı derslerin tekrarını da konuyla değil çözümlü sorularla yaptım. Bunun yanında  deneme sorularına ve geçmiş tus sorularına iyice hakim oldum.

▶ Başarınızın en önemli unsurlarını özetleyebilir misiniz? Masif artışın sırrını nasıl açıklarsınız?

▶Günde 6,7 saat çalışmanın yeterli olduğunu düşünüyordum. Dersin başında da en fazla 45 dakika oturuyordum.  Günlük çalışma saatlerinin 10 lu saatler, ders başında oturma süresinin de 45 dakikadan çok daha fazla olması gerektiğini bilmiyordum.

Günlük çalışma saatimin yeterli olması, masa başında oturduğum sürenin yeterli olması, konsantrasyonumun tam olması, öğrenme stratejimin ve çalıştığım kaynakların doğru olması, duygusal durumumun dengede olması. Başarımı bu parametrelerin hepsi belirledi. Emin olun bunların birinin bile eksik olması veriminizi önemli ölçüde düşürüyor.

Size içtenlikle teşekkür ederim. Tus süreci zorlu, yıpratıcı bir süreç. Okul dönemimdeki alışkanlıklarım yüzünden benim için daha da zor geçti. Ciddi anlamda nasıl çalışılması gerektiğini. Bir konu üzerine yoğunlaşmayı, emek vermeyi önemli ölçüde sizden öğrendim. Süreç boyunca hem derslerle hem diğer sorunlarla ilgili yanımda durdunuz. Bu süreçte sadece sınav kazanmadım, aynı zamanda  disiplinli olmayı, yapamadığım şeylerin üzerine nasıl gitmem gerektiğini de öğrendim.

▶ Hangi branşı tercih etmeyi düşünüyorsunuz?

▶ Patoloji veya anestezi seçmeyi düşünüyorum.

▶ Başarınızdan ötürü tekrar sizi kutluyor, sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ediyoruz.

Leave a Reply

Open chat
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz