Dr. Elifnur Gökduman
Acil ile TUS kazanmak mı? Olur mu ki? Dr. Elifnur Gökduman’ın başarısı aktif acil mesaisiyle masif değişimin en somut kanıtı… Başarı öyküsünü can kulağıyla dinliyoruz.
▶ Merhaba Elif Hanım, Aktif acil hekimliğiyle birlikte zorlu TUS sürecinden anlınızın akıyla çıktınız. Sıra dışı başarınızdan ötürü sizi tebrik ediyoruz. Ağustos 2018/ Şubat 2018 TUS puanlarınızı ve sıralamalarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Merhaba, çok teşekkür ederim.
2017 ağustos temel puanım 53 sıralamam 4436, klinik puanım 54 sıralamam 4128; 2018 şubat temel puanım 64,9 sıralamam 913, klinik puanım 65 sıralamam 847.
▶ Hangi Tıp Fakültesi mezunusunuz? Ayrıca geçmiş TUS deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz?
▶ Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp fakültesi 2016 mezunuyum. Dershaneye kayıt yaptırmıştım ama mezun olduğumda pek çok kitabım bomboştu. Mezuniyet sonrası kısa bir sürede offlinelar ile kitaplarımı doldurdum. Tekrar etmeye vakit kalmadan 2016 Eylül TUS’una girdim hedefim o sınav için barajı geçmekti ve 48 aldım. Daha sonra zorunlu hizmet nedeniyle atandığım entegre bir devlet hastanesinde çalışmaya başladım. Hastaneye alışma süreçleri vs derken Nisan TUS’una bir aydan biraz fazla süre kala tekrar çalışmaya başladım. Nisan TUS’undan 56 aldım. Bu benim için güzel bir ilerlemeydi fakat tabi ki yeterli değildi. 2017 Ağustos için son 2 ay çalıştım daha önce pek çok kişi tarafından da önerilen hızlı tekrar programını yapmaya çalıştım. Sınavdan sonra hesapladığım puan 58’di. Bu da benim için ne yazık ki yetersizdi.
▶ Neden TUS OFFICE ve TUS Takip Sistemi ile hazırlandınız? Hazırlık süreçlerinizi anlatabilir misiniz?
▶ Sonuçların açıklanmasını beklemeden 6-7 günlük sınav sonrası kısa bir tatilin ardından TUS OFFICE ile çalışmaya karar verdim. Sürekliliği sağlayabilmek için bir rota çizmem gerekiyordu, doğru bir çalışma programı bunu sağlayacaktı. Öncelikle programı edindim ve ilk tekrar kısmını takip sistemine dahil olmadan kendim uygulamaya çalıştım. O dönem hekim sayımızın da azlığı nedeniyle 10-11 nöbetlerle ders çalışmaya çalıştım. İlk tekrarım bitince de takip sistemine dahil oldum. Bu sırada da 2017 Ağustos açıklandı ve beklediğimden de düşük gelmişti. Ama beklediğim puan gelseydi de benim için yeterli olmayacaktı zaten… Bu yüzden olumsuzlukları göz ardı ederek çalışmaya devam ettim. Nöbet ertesi ayakta durmaya çalışarak, ders aralarında temizlik yapıp motive olarak
psikolojik savaşa bazen yenik düşerek ama her seferinde tekrar ayağa kalkarak; ailemin, ev arkadaşımın ve tabi ki sizin destekleriniz ile devam ettim. Bu sınavın diğerlerinden farklı olma nedenlerinden en önemlisi süreklilikti. Denemelerim istediğim gibi gelmediğinde danışmanımla yeniden rota belirledik. Her seferinde tekrar üstüne gittik.
▶ Ayrıca o meşhur soruyu yöneltmek istiyoruz: “Dönem içinde kaç tekrarınız oldu? Hangi kaynakları kullandınız?” Ayrıca öğrenme etkinliği mi, tekrar skoru mu sizce daha önemli?
▶ 2018 Şubat’a hazırlık sürecinde kitap tekrarım ilk tekrar ve sınav öncesi son tekrar şeklindeydi. Toplamda 2 kez tekrar ettim. Bunun dışındaki kaynaklarım TTS, Vaka kampı soruları ve Tusdata’nın 2008-2013 çıkmış TUS sorularının çözümlerini ayrıntılı içeren küçük kitapçıklarıydı. Ayrıca son 2 yılın Tusdata denemelerini de taradım.
Ağustos 2017’de tekrar skorunun etkisizliğini yaşadığım için etkin öğrenme tabi ki daha önemliydi.
▶ Başarınızın en önemli unsurlarını özetleyebilir misiniz?
▶ Başarımı doğru bir rotaya ve işler yolunda gitmediğinde pes etmemeye borçluyum diyebilirim. Bazen nöbetler ortalamanın üstünde yoğun olduğunda günlerce en fazla 4-5 saat çalışabildiğim oldu. Hatta ilk tekrarım sırasında ev değiştirmem gerekti ama her zaman bir yolu vardır dedik ve danışmanımla yeniden şekillendik. Son aya 4 nöbetle girdim ve bu benim için büyük avantajdı. Artık sınırsızlaşmam için tüm şartlar optimumdu. Ev arkadaşımın da desteklerini göz ardı edemem. Ve sonunda aktif hekimliğim de devam ederken beni mutlu edecek bir puan almıştım.
▶ Hangi branşı tercih etmeyi düşünüyorsunuz?
▶ Patoloji ya da mikrobiyoloji düşünüyorum.
▶ Başarınızdan ötürü tekrar sizi kutluyor, sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ediyoruz.
▶ Ben teşekkür ederim aileme, ev arkadaşıma destekleri için… En önemlisi size, öğrettikleriniz için…